To Top

Startmotor STM4974Startmotor STM4974

Ratelende startmotor.

Heeft de schipper zijn vlet helemaal weer picobello gemaakt, wordt hij verrast door een ratelende startmotor. Het zelfde euvel als vorig jaar, terwijl er toen een nieuwe startmotor is geplaatst.

loodaccu Gelaccu  

De 2e start ging wel meteen goed. De schipper is meteen naar de firma Shiptech gevaren om te vragen of ze weer naar de startmotor willen kijken. Volgens de monteur kan het ook aan de accu liggen als die te weinig vermogen geeft om de bendix vlot in de starterkrans te douwen. In dit geval heeft de accu genoeg stroom om de startmotor te laten draaien, maar niet genoeg om het bendix-tandwiel naar buiten te duwen. Deze ratelt over het  starterkrans heen, wat het ratende geluid veroorzaakt. De bendix is het tandwieltje rechts onderin de foto van de startmotor. 
De dag ervoor had de schipper op de vlet geklust en daarbij de accu gebruikt zonder die bij te laden. Zou de accu defect zijn geworden doordat de dynamo, vorig jaar, slecht oplaadde? 
De 5 jaar oude accu gaf na een dag rust 12,8 V aan maar een van de cellen had te weinig water. De schipper besloot uit voorzorg maar een nieuwe 160 Ah gelaccu te bestellen. Nu zijn alle onderdelen van de energiecirkel vervangen: Accu, startmotor en dynamo. En welke was de zwakste schakel? 
De schipper heeft voor het opladen ook een 4 traps lader gekocht, de huidige lader is niet geschikt voor een gelaccu.