To Top

Uiteinde dicht naaienUiteinde dicht naaien

Dubbel bed maken.

Onze boot heeft twee langscheepse kooien van 50 cm breed in de achterkajuit. Hoe maak je daar een dubbel bed zonder te veel verbouwen? Oplossing: door boven op de bestaande kooien een scheepsbrede vloer te maken met daar bovenop een 10 cm hoge koudschuim schuimrubber SG40 matras.

Koudschuim schuimrubber is gemaakt van een polyurethaanschuim dat, vooral voor matrassen, goede eigenschappen biedt. De open celstructuur die koudschuim van nature heeft zorgt dat het materiaal zeer goed ventileert en vocht goed opneemt. Door deze open celstructuur voelt een matras van koudschuim niet warm aan. Goede koudschuim schuimrubber gaat lang mee en hebben een hoog corrigerend vermogen. Dat is het vermogen van de matras om zich zodanig aan te passen aan het lichaam dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt daar waar dat nodig is. Een SG van '40' betekent dat één kubieke meter (=1x1x1meter) koudschuim een gewicht heeft van 40 kilo. Koudschuim SG 40 is uitstekend voor kussens en matrassen waarbij comfort een grote rol speelt en niet zwaar belast worden. 

Via internet twee losse schuimrubberdelen besteld en aan boord op maat gesneden. Het moest twee lossen delen zijn omdat anders het matras niet door de kajuitdeur kan.
De achterkajuit is niet rechthoekig en loopt naar achteren taps toe. Voor het op maat snijden gebruikten we een broodmes. Het snijden resulteerde in een rafelig snijvlak maar daar zie je na het stofferen niets meer van terug. 

Passend maken in kajuitPassend maken in kajuit
 
Schuimrubber matrassenSchuimrubber matrassen
 
Stof over de matras trekkenStof over de matras trekken

Bij de Kwantum gordijnstof gekocht die voldoende breed was om de matrasdelen te omspannen. De stof is op de naaimachine op de lange zijde aan elkaar genaaid. Daarna is de stof om de matras heen getrokken en de uiteinden met de hand dicht genaaid.

Omdat de vloer verhoogd is moeten we nu de kajuit in kruipen maar we hebben wel een dubbel bed van 190 x 120 cm. De kosten waren voor het schuimrubber € 125 , de stof € 60 en hout € 40. Onder de vloer is een opbergruimte ontstaan. Door de matras en vloerdeel op te tillen kan de ruimte bereikt worden.

Nieuwe matrassenNieuwe matrassen