To Top

FinerenFineren

Stuurstand fineren

In de stuurstand had ooit een een dashboard met schakelaars gestaan en waren naden dicht gekit. De reparaties zagen er niet mooi uit en na verloop van tijd ga je er aan irriteren. Waarom niet proberen een laag fineer over heen te plakken? Op internet een vel fineer gekocht van het grootst mogelijk formaat zodat er zoveel mogelijk uit één stuk geknipt kon worden. Een aanbieding gevonden een vel van 55 x 300 cm gerookt cluster Esdoorn voor € 30,-. Een week later per post in een grote doos die niets woog bezorgd. Ik snap wel waarom het een aanbieding was het vel zat vol met knoesten.

Zoals het was, gerepareerdZoals het was, gerepareerd
Gat in stuurstandGat in stuurstand
LijmenLijmen

Met behangpapier een mal gemaakt en die op de vel gelegd zodanig dat er geen knoesten in zouden zitten. Om inscheuren te voorkomen de randen en afgetekende mal met tape afgeplakt. Met een scherpe schaar de vel op maat afgeknipt.
Het gat in de stuurstand gedicht met een plankje, geplamuurd en ondergrond geschuurd. De ondergrond en vel met witte houtlijm klasse D3 met een verfroller ingesmeerd. Schrik niet! Het vel wordt rimpelig en begint te krullen. 20 min laten intrekken. Na het op het plaats leggen met zoveel mogelijk gewichten aangedrukt. Het vel bleek in de breedte langer te zijn geworden.
In de punt van de stuurhut kwam ik een stukje fineer te kort. Zonder problemen kon daar een op pas gemaakt vel ingelegd worden. Je ziet wel een kleur verschil na het lakken.
AandrukkenAandrukken
StrijkenStrijken
Het resultaatHet resultaat

De rimpels kan je proberen weg te strijken met een strijkbout. Werk vanuit het midden naar de randen toe. Het vel reageert net zoals behang, als het droog wordt trekken de rimpels weg. De randen met een Stanley mes afgesneden en geschuurd. Afgewerkt met blank lak waarna weer rimpels inkwamen. Het resultaat ziet weer strak uit zonder dat er flink verbouwd hoeft te worden door het vervangen van de houten plaat.
Voor meer informatie zie de website van Arnhemse Fijnhouthandel.