Nederland

2016 Hoogeveense - en Veenvaart

ter Apel
2016 Hoogeveense- en Veenvaart

Dit jaar Zuid Drenthe en Oost Groningen bezocht met een uitstapje naar Haren am Ems in Duitsland. Vanuit Meppel de Hoogeveense vaart opgevaren richting het Veenkanaal. Tussen Klazienaveen en Barger-compascuum wordt de Hondsbrug overbrugd door het nieuwe Koning Willem Alexander Kanaal (KWAK). Dit nieuwe traject bevat drie sluizen waarvan één dubbel (koppelsluis). De gehele route is landelijk met een aantal bosrijke stukken en moet stapvoets gevaren worden. De route van Meppel naar Bourtange, met een uitstap naar Haren, hebben we in 9dagen gevaren.
De bruggen en sluizen worden vanaf 09:00 t/m 17:00 vlot bediend met een pauze tussen 12:00 en 13:00. De bediening is ter plekke of op afstand. De brugwachters bedienen vaak meerdere bruggen en bellen elkaar de boten door. Je herken ze aan de oranje hesjes rijdend op een scootertje. Tijdens de terugtocht bij Klazienaveen was de vaart tijdelijk gestremd vanwege een zwemwedstrijd.

De ligplaatsen zijn gratis, een aantal heeft sanitaire en elektriciteit voorzieningen. Goede aanlegplaatsen met winkels en restaurants op loopafstand zijn Hoogeveen, Nieuw Amsterdam, Erica, Barger-compascuum en Emmer-compascuum. De lokale bevolking is vriendelijk en behulpzaam. Een watersport kreeg zelf in Geesbrug gratis een half brood aangeboden omdat er geen winkel in de buurt was.
Barger-compascuum

Ruiten Aa kanaal

Ruiten Aa kanaal
Bij de grensovergang in ter Apel op het Haren Rütenbrock kanaal kan diesel getankt worden. Hier hebben we een uur moeten wachten op bediening van de eerste sluis die vanuit Haren wordt bediend. De doorvaart kost € 5 en moet worden afgerekend op de sluis in Haren. Het uitstapje naar Haren was niet de moeite waard. Haren is een saaie stad en alleen nuttig als overnachting verder Duitsland in.

Op het Ruiten Aa kanaal tussen ter Apel naar Bourtange moeten de sluizen en bruggen zelf bediend worden. In Ter Apel, bij het tankstation vlak voor de grens, kan tegen een borg van € 27 een sleutel opgehaald worden. Bruggen op rustige wegen moeten met de hand open gedraaid worden de overigen, zoals de brug in ter Apel, zijn met knoppen te bedienen. In 2016 is een proef gestart met vrijwilligers om de zelfbediening op verzoek over te nemen. Veel schippers blijken in de jaren ervoor namelijk voor veel storingen gezorgd te hebben. Als je de bediening procedure goed volgt is het zelf bedienen goed te doen. Aan het eind van het smalle Bourtangekanaal is een kleine jachthaven die door de aanliggende camping beheerd wordt. Bourtange is een reconstructie van de oorspronkelijke vesting van 1742 en de moeite waard om te bezoeken. Er zijn restaurants maar geen supermarkt. De dicht bijzijnde is op 7 km in Vlagtwedde.

Op de terugweg het openluchtmuseum Veenpark, met ligplaatsen, bezocht. In het Veenpark komt de Drentse veenhistorie tot leven. Je rijdt en vaart er door nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk. Voor € 10 kan er overnacht en het park bezocht worden.

ozio_gallery_nano