Onderhoud

2021 Verbeteringen interieur


Verbeteringen interieur

Verzonken deurkruk:
De deur naar de natte cel gaat niet volledig open door de deurkrukken. De deurkruk steekt 6 cm uit en komt tegen de kast aan. Vanwege de smalle doorgang lopen we vaak tegen de uitstekende deurkruk aan. Een oplossing is gevonden in een verzonken deurkruk, waardoor de opening 10 cm breder werd en er geen uitsteeksel meer is. De verzonken deurkrukken zijn besteld bij AliExpress voor totaal € 20,- inclusief verzendkosten. Een grote plaat vliegtuigtriplex besteld bij Arnhems Fijnhouthandel en de buitenkant van de deur beplakt. De deur heeft nu een houten uitstraling met een spiegel voor meer ruimtelijk effect.

Vervanging koelkast:
De volgende klus was het vervangen van de 25 jaar oude Electrolux absorptie koelkast, werkend op gas, 12 en 220V. Op 220 V prima werkend maar op 12 V is het een energievreter. De nieuwe compressor koelkast, Indel B cruise 42, werkt enkel op 12 V en zuiniger. Het verbruik is ±  1,4 A/Uur.  Voor aansluiting op 220V is een Dometic MPS 35 omvormer gekocht. De oude rookgas afvoer heb ik laten zitten zodat de achterkant gelucht kan worden. Helaas heb ik voor de nieuwe koelkast een nieuwe ombouw moeten maken, de afmetingen kwamen niet overeen met de oude. De nieuwe is dieper waardoor ik de koelkast een kwart slag heb moeten draaien.
Bij Arnhems Fijnhouthandel voor € 50,- een Mahonie gefineerd multiplex plaat besteld. Het zichtbare gedeelte is van nieuw hout en de rest van oude platen. Scheelt de helft aan kosten. Het fineer van de oude deur heb ik opnieuw gebruikt voor koelkast deur. 


In tegenstelling tot wat er in de gebruiksaanwijzing staat, op advies van www.dewitschijndel.nl geen 2,5² kabel gebruikt om de koelkast aan te sluiten maar een 10² kabel. Dit om problemen te voorkomen. Het resultaat is een strakkere ombouw met aan de buitenzijde een schakelaar en binnen een accubewaker en zekering. Bij het testen had ik in eerste instantie geen spanning op de koelkast, maar het duurt een paar seconden voordat de accubewaker de spanning doorlaat. Je moet even wachten totdat het controlelampje groen wordt.

Peilglas voor diesel en drinkwatertanks:
De diesel- en drinkwatertank hebben geen inhoudmeters. De diesel werd gemeten met een peilstok maar was moeilijk af te lezen en drinkwater was gokken op basis van dagen gebruik.
Een oplossing is gezocht op basis van de wet van communicerende vaten. Op de bezinkpot van de diesel zit een ontluchting afsluiter. Daar is een een PVC slang voor benzine op gezet en omhoog getrokken langs een zelf gemaakt peilschaal. Voor de drinkwatertank is een t-splitsing gemaakt in de afvoerleiding en verbonden met een een PVC slang voor drinkwater. In deze slang is een drijver gestopt zodat het aflezen eenvoudig is.
Voor beide tanks is nu een indicatie van de inhoud mogelijk. Eenvoudig en goedkoop!

USB poort aansluiting
Omdat steeds meer mobiele apparaten een USB lader nodig hebben, op internet naar een 12V USB contactdoos gezocht en één gevonden met twee poorten van 3 A. Helaas is de doos vrij diep en moest een dikke opbouw gemaakt worden om te voorkomen dat de aansluiting de stalen wand zou raken. 's Nachts geeft het controle led lampje wel veel blauwlicht.