Onderhoud

2024 WinGPS met AIS ontvanger

WinGPS met AIS ontvanger
Overgang op digitale navigatie.

Tot nu toe maakte ik gebruik van papieren navigatie. Maar die zijn ondertussen verouderd en niet meer actueel. Nieuwe boeken of kaarten aanschaffen is een nieuwe investering, dus overwogen om in één keer over te gaan op digitale kaarten. De boeken en kaarten worden dan dan enkel gebruikt als backup. De keuze is gevallen op de configuratie : Android tablet, WinGPS Marine en wireless AIS receiver met Wifi. De tablet kan ook worden gebruikt voor andere internet toepassingen.
De uitdaging was om AIS gekoppeld te krijgen aan WinGPS. Omdat de tablet geen externe poorten heeft moet het AIS signaal via Wifi aangeboden worden. De oplossing is de aanschaf van een multiplexer. Gekozen is voor het goedkoopste oplossing: De A024 van Quark-elec, te koop bij Smartmarine.  Deze ontvanger combineert dual channel AIS-gegevens met NMEA-data, zodat je die draadloos via wifi kan bekijken op je tablet. De mulitplexer heb ik aangesloten op de AIS antenne van onze marifoon, die heeft een ingebouwde AIS zender en ontvanger.  Heb wel een stekker adapter " BNC (m) - UHF (v)" moeten kopen voor aansluiting op de AIS antenne. Ik had ook de NMEA kabels van de marifoon kunnen gebruiken om die aan te sluiten op de multiplexer. Maar nu kan ik de multiplexer los van de marifoon installeren.

WinGPS met AIS ontvanger

WinGPS Marine is een app waarmee je een volledig navigatiesysteem kunt creëren op een Android tablet. Met deze app kunt je routes uitzetten,  gevaren tracks opslaan en AIS koppelen via wifi. Na aanschaf was de software met kaarten binnen een uur geïnstalleerd . De tablet heeft een ingebouwde GPS en bediening van WinGPS is eenvoudig.

WinGPS

Via instellingen moet op de tablet gekozen worden voor de wifi van de multiplexer. Wachtwoord staat in de handleiding. Binnen WinGPS moet je de verbinding tot stand brengen door de protocol, IP adres en poort in te voeren. Als het goed gaat komt vanzelf de NMEA data binnen. 

WinGPS

Daarna moet je de AIS instrument binnen WinGPS koppelen aan de TCP verbinding zodat de AIS signalen op de kaart getoond worden.

WinGPS

Het duurt een tijdje voordat de namen van schepen in de label verschijnen.

Helaas blijkt in de praktijk dat WinGPS met de multiplexer niet stabiel is. WinGPS stopt vaak na het koppelen met de multiplexer. Leverancier van de multiplexer verwees naar Stentec. Ondanks de contacten met helpdesk van Stentec is er geen oplossing gevonden. 
Als mijn eigen AIS zender uitstaat blijft WinGPS wel werken. Zet ik mijn eigen AIS uitzending aan dan stopt WinGPS.  Ondanks dat de AIS uitzending antenne van de marifoon 2,5 m verwijderd is van de AIS ontvangst antenne van de multiplexer. 

Conclusie: WinGPS/AIS combinatie werkt niet samen met VHF/AIS marifoon. WinGPS/AIS werkt alleen als de marifoon uitstaat, maar dan worden wij niet door andere schepen gezien. Gezien worden is belangrijker dan anderen zien.

WinGPS met AIS

Verder hebben we het probleem dat ons schip , stil liggend in de box (zwarte driehoek), volgens WinGPS aan het varen is.