Onderhoud

2011 kuiptent wassen

Kuiptent in bad
Kuiptent wassen.

Het laatste jaar verschenen er schimmelplekken op het tentdoek. Tijd om het te wassen. In een bouwmarkt een pot "zonnescherm-, dekzeil- en tentenreiniger" van HG gekocht. Atmosferisch vuil is meestal de grootste boosdoener als het gaat om vervuiling van de kuiptent. Eerst met een borstel het loszittende vuil grondig van het doek verwijderd, vooral de spinnen nesten. Daarna 360 ml van de HG korrels opgelost in 15 l handwarm water. Met een borstel de vieze plekken behandeld en daarna de kuiptent in bad gelegd. De emmer met het overgebleven sop in het bad geleegd en het doek er goed mee natgemaakt. Na 30 minuten inweken het sop weg laten lopen en het doek met warm water goed uitgespoeld.

HG tentreinigerKuiptent in badUit laten druipen en drogen

De kuiptent buiten op een droogmolen gedroogd. Ondanks het uitspoelen verschenen er toch zeeprestvlekken. Opnieuw met warm water het doek uitgeborsteld. Door de wasbeurt is de kuiptent niet meer waterdicht maar zijn de schimmelplekken en spinnennesten verdwenen. 

Weer waterdicht maken

Via internet 3 spuitbussen "water, olie vet en vuil dicht voor textiel" van HG besteld. Met één bus kan 3,5 m2 stof bespoten worden. Het spuiten moet zoveel mogelijk rechtop en op circa 20 cm afstand in gelijkmatige banen. Na ongeveer een uur drogen is de kuiptent weer klaar voor gebruik, beschermd tegen vuil en laat het geen water meer door.De drie bussen waren voldoende om de kuiptent twee maal in te spuiten.