Onderhoud

2018 Zonnepanelen

Zonnepaneel
Mobiele zonnepanelen

Wij zijn geen groot stroomverbruikers en varen tijdens vakantie vaak genoeg om de accu's op peil te houden. Maar soms liggen we op plaatsen waar geen walstroom beschikbaar is en wil je toch graag je accu's opladen. Bijvoorbeeld voor de Tablet of SmartPhones.
Zonnepaneel

Aluminiumframe en steunpoten
Om dit probleem op te lossen hebben we mobiele zonnepanelen aangeschaft van het merk Phaesun. Dit plug en play systeem met twee zonnepanelen, met een vermogen van max 60W en geïntegreerde oplaadcontroller wordt als koffermodel vervoerd. Met de geïntegreerde oplaadcontroller en batterijkabel met batterijklemmen kan deze rechtstreeks worden aangesloten op de accu. We hebben voor een mobiele versie gekozen omdat je die op de zon kan richten, niet vuil wordt, op de wal kan plaatsen en niet altijd nodig hebt.
Oplaadcontroller

5 m kabel met accuklemmen

Spanning tijdens vol zonlicht
Met vol zonlicht geven de panelen net zoveel laadstroom als de normale acculader. Spanning direct op de accu gemeten is 13,5 V, op de stuurconsole is dat minder door spanningsverlies van de bedrading. De laadcontroller heeft drie ledlampjes:

  1. Laden: led groen knipperend is ok, groen aan geen zonlicht.
  2. Accu: led uit accu is ok, geel accu is leeg
  3. Status: led uit is ok, rood kortsluiting