Frankrijk

2015 Doubs

Doubs
2015 Doubs

Een week tussen Dole en Baume les Dames op de Doubs gevaren.

Doubs Thoraise

Doubs

Doubs

In totaal hebben we 52 sluizen en 3 tunnels gepasseerd, waaronder een twee dubbele sluizen. Het schutten was een fluitje van een cent. Geen wachttijden want er was weinig scheepvaart. Je bepaald zelf het tempo omdat je de sluizen zelf bediend. Niet door zelf alles open of dicht te draaien maar door op knoppen van de afstandbediening te drukken.

We hebben maar één sluis gehad, in Besancon, waar we zelf de deuren en rinketten moesten open/dicht draaien. Als een sluis niet op jouw commando reageerde kon je de centrale post bellen met het verzoek een storingsman te laten komen. We hebben hier twee keer gebruik van gemaakt. De langste wachttijd was een half uur. We hadden het meeste moeite om in het Frans uit te leggen wat het probleem was. Bij een aantal sluizen vaar je vlak langs de watervallen.

Doubs Thoraise

Doubs

Doubs Rancenay

De omgeving is fantastisch en het is rustig varen. De tocht is afwisselen, de ene keer vaar je op een brede rivier en een ander keer op een smal kanaal. De ene keer vaar je tussen de bergen en later door laagland. Het is wel goed opletten met de betonning. 

Het water is helder en er werd volop gevist. Hoogtepunt was de 185 meter lange tunnel bij Thoraise. Daar zijn we ook blijven liggen om de omgeving te verkennen. Het watergordijn bij de ingang stopt vanzelf als je netjes met de afstandbediening aanmeld.

In de dorpen zijn weinig winkels en restaurants. In Besançon en Baume les Dames zijn grote supermarkten. Er zijn voldoende ligplaatsen in de dorpen en er zijn (betalende) jachthavens in Baume les Dames en Besançon. Er is volop drinkwater te krijgen maar geen diesel. Die moet je met een jerrycan gaan halen bij een tankstation bij een supermarkt.

ozio_gallery_nano