Frankrijk

2019 Frankrijk Maas

Maas
2019 Noord Frankrijk

Vier weken vaarvakantie op de Maas naar de Belgische en Franse Ardennen.

Via AmsterdamRijnkanaal en Waal naar Den Bosch gevaren en daarna via de ZuidWillemsvaart naar Roermond de Maas op. De tocht ging verder via Maastricht, Huy, Namen en Anseremme naar de Franse grens bij Heer. Onderweg diesel getankt in Maastricht en Heer. We hebben 8 dagen over gedaan om de Franse grens vanuit Akersloot te bereiken.

Op de sluis van Givet , via internet gekochte, vignet getoond en afstandbediening voor de sluizen ontvangen. De sluizen werken van 09:00 tot 18:00. Storingen kunnen via de intercom gemeld worden. Wat wij 4 keer hebben moeten doen. Wachttijd varieert van 15 tot 90 minuten. Aanleggen voor de sluizen is niet mogelijk het ontbreekt aan aanlegplaatsen. Voor de sluizen zijn meldpalen voor aanmelden via het gele afstandbedieningskastje. De sluizen voor en na de tunnel bij Ham zijn bemand. Het omhoog schutten gaat nogal wild aan toe. Hou daar rekening mee als je met meerdere schepen samenschut.

In Noord Frankrijk is in elk dorp wel een bakker te vinden die vroeg open gaat. Een supermarkt is alleen in de grote steden te vinden. Een handig hulpmiddel is Google maps. Ze gebruiken in de havens verschillende soorten watertap aansluitingen. Elektriciteit is tussen de 2 en 3 €. Bijna overal wordt 0,22 € per persoon toeristenbelasting geheven. Douchen kan vaak alleen tijdens openingstijd havenkantoor (capitainerie)

Mooiste traject is tussen Revin en Charleville. Laatste jaren zijn veel problemen met de waterstand. Nu was het traject na Verdun naar Toul gesloten.

De volgende plaatsen hebben we aangedaan:

  • Virieux: bakker, cafe en restaurants.
  • Fumay: bakker, cafe en restaurants. Elektra moet door de havenmeester aangezet worden.
  • Montherme: mooie wandel route, bakker en supermarkt/tankstation op 15 minuten wandel afstand aan de overkant bij de fabriek.
  • Revin: populaire haven. Supermarkt/tankstation en bakker vlakbij de haven.
  • Sedan: liggeld, elektra en water via een automaat aan te schaffen. Maar eerst een kaart via de automaat kopen en die opladen.
  • Charleville: grote stad met alle voorzieningen
  • Mouzon: diesel diesel tanken aan noordzijde dorp tegenover supermarkt op 10 min lopen. 
  • Givet: supermarkt vlakbij de haven. Citadel is 30 minuten lopen naar de ingang, aan de achterzijde van de citadel. Veel bars en restaurants. Elektra en water moet door de havenmeester aangezet worden. Havenmeester wil ook je verzekering polis weten.

Revin

Maas

Tunnel van Ham
Bij de Franse grens in Heer is vlakbij de brug een tankstation en bakker. Op de terugreis wordt in de sluis van Hastiere, vanuit het raam, naar de naam van de boot en bestemming gevraagd. Er wordt geen papierwerk verwerkt zoals in Klein Ternaaien, waar je moet melden op sluiskantoor. Onderweg in Namen controle gehad van de Police de la Navigation, de scheepspapieren en uitrusting werden gecontroleerd.
Tussen Luik en klein Ternaaye hebben we een alternatieve route genomen: de Maas parallel aan het Albert kanaal. Overnacht in Visé , te bereiken via Monsin (grote sluis) of Visé (kleine sluis). Voor de kleine sluis moet je bellen, er is niemand op de sluis maar de sluismeester komt binnen 15 minuten op de fiets. 

ozio_gallery_nano