Onderhoud

2011 Koelwaterpomp


Lekkage koelwaterpomp.

Na ontdekking van water in de bilge op onderzoek gegaan naar de bron. In eerste instantie de beluchter "de schuld" gegeven en schoongemaakt. Maar na proefdraaien ontdekt dat er weer druppels verschenen en wel vanuit de koelwaterpomp. Twee jaar terug hadden we het zelfde probleem. Om herhaling te voorkomen is de pomp in zijn geheel vervangen.

Op de foto is duidelijk een druppel te zien die via het gaatje, in de ruimte tussen de twee keerringen, naar buiten is gekomen.

De oude pomp is uit elkaar gehaald om te bekijken hoe hij er aan de binnenkant uit ziet. Wat opviel is dat de nok, de aansluiting op de motor, asymetrisch is. Met een hamer de as eruit getikt en daarna met een schroevendraaier de twee keerringen eruit getikt. Door deze handelingen raken de keerringen wel beschadigd. De as was iets ingesleten bij de voorste keerring misschien was dat de oorzaak van de lekkage. De impeller is nog heel en opnieuw te gebruiken. We weten nu voor een volgende keer hoe de keerringen vervangen worden.