Onderhoud

2011 Matrassen vervangen

De oude boven en nieuwe onder
Matrassen vervangen.

De kooien in de achterkajuit zijn niet rechthoekig maar lopen met de romp mee. De matrassen op maat laten snijden is niet mogelijk. Op de foto is duidelijk te zien dat zelfs de zijkant schuin is.
Via internet een 15 cm polyether SG 30 soft schuimrubber besteld, geschikt als bootmatras. De nieuwe matrassen zijn 5 cm dikker en steviger dan de oude. De oude matrassen zijn als mal gebruikt voor het op maat snijden van de nieuwe. Voor het snijden gebruikten we een broodmes. Het snijden resulteerde in een rafelig snijvlak. Na het proefpassen in de kooien bleek zelfs dat er te veel afgesneden is. Het te veel afgesneden is er weer aangelijmd. De stoffering maskeert uiteindelijk de oneffenheden.

AftekenenOp maat snijdenAfspelden

Het viel niet mee om de linnenstof strak om om het matras te krijgen. De stof is op de naaimachine eerst op de lange zijde aan elkaar genaaid. Daarna de is stof om de matras heen getrokken en de uiteinden met de hand dicht genaaid. Het resultaat zijn twee nieuwe dikkere matrassen met een frisse kleur in plaats van de jaren 60 ruitjes grijs. 

Achteraf gezien hadden we de oude matrassen niet als mal moeten gebruiken. Het was beter geweest om de kooien op te meten en af tekenen op het nieuwe matras. Nu hebben we de vervorming van de oude matrassen overgenomen.

AchterkajuitBB kooiSB kooi