Onderhoud

2011 Motor op hol

Vetus 4.14 motor
Motor op hol.

Stationair draaiend ging het toerental uit zich zelf omhoog tot 2000 rpm! Na een hele dag zonder problemen te hebben gevaren wilde ik ten anker gaan. Toen ik de motor in zijn vrij zette ging het toerental uit zich zelf naar 2000 rp m! De motor reageerde niet meer op de gashandel en bleef continu op 2000 rpm draaien. Ik kreeg het toerental alleen omlaag door op de stopknop te drukken. Door nog een keer te drukken ging de motor uit.
Na het starten ging het toerental meteen weer naar 2000 rpm. Door weer een keer op de stopknop te drukken ging de motor naar 800 rpm en kon ik weer schakelen. Het vreemde is dat de motor naar 1 x keer drukken op de stopknop niet uitging. Het instrumenten paneel ging wel uit, toerenteller ging naar nul en de motor bleef draaien. Stapvoets ben ik naar de haven gevaren.
In de haven aangekomen de motor weer gestopt en opnieuw gestart maar nu bleef het euvel weg en reageerde de motor weer op de gashandel.

Na zoektocht op internet bleek een andere watersporter, ook met een Vetus M4.14, het zelfde probleem te hebben. En hij had er na twee jaar nog steeds last van!

De filters zijn vervangen en luchtfilter schoongemaakt. Na een week lang elke dag gevaren te hebben ging het toerental, in zijn vrij, weer uit zichzelf omhoog.

Reactie van een watersporter op ons probleem:"... een pracht schip maar één met een hart probleem...."