Onderhoud

2016 CAV Dieselfilter

CAV Dieselfilter
CAV Dieselfilter.

Naaste de gebruikelijk filters die met de motor mee worden geleverd werd door de onderhoudsmonteur geadviseerd een extra voorfilter te installeren. De vraag was alleen wat voor type? Een micro separator of een CAV filter. Gekozen is voor de CAV filter.

Monteur: Ik heb reeds meerdere micro separators geplaatst! Maar alle in schone systemen en deze geven nog steeds geen probleem, bij het aftappen kom ik dan ook geen vuil en of water tegen. Helaas had ik dit voorjaar een storing in een boot met 2 commonrail motoren voor beide motoren was een micro separator geplaatst helaas was er toch vocht door gelaten (misschien niet op tijd afgetapt?). De micro separator filter tot 75 mu is plat gezegd een keienvanger. Voordeel is dat je nooit een element hoeft te vervangen.

Het wissel patroon voor het CAV filter  kost ca. € 7,50. Het water wordt ook gescheiden en gefilterd tot 5 mu. Voordeel glazen beker is dat je ziet of er water in het systeem zit (en ook kan aftappen) Nadeel zodra je strengen in de brandstof krijg blijven deze op het filter liggen.

Bij sterk vervuilde tanken, en daar kom ik er jaarlijks wel een stuk of 5 tegen, krijgt de pomp soms niet eens de strengen door de leiding heen en raakt de leiding verstopt voordat het filter bereikt.

Bezinkpot

Dieselfilter motor

Dieselfilter brandstofpomp

De diesel passeert 4 elementen om het te zuiveren: bezinkpot, groffilter, filter brandstofpomp en fijnfilter.

Het verwisselen van het filterelement gaat als volgt: 
Sluit de dieselkraan. Maak het filter uitwendig schoon met een doek en tap via de aftapplug aan de onderzijde eventueel water en vuil af. Draai hiervoor de ontluchtingsschroef (de grootste schroef die zich aan de bovenzijde op het filterhuis bevindt) los. Plaats een opvangbak onder het filter om de bij de demontage vrijkomende diesel op te vangen. Maak de centrale bevestigingsbout los, en verwijder al draaiend het filterelement met glas en bodem als een geheel. Maak het filterelement los van het glazen potje. Maak de onderdelen schoon en controleer of alle rubber afdichtingen in orde zijn (bij een vervangend filterelement wordt een complete set afdichtingen meegeleverd) Plaats het nieuwe filterelement in het huis, draai hierbij voorzichtig het element rond, om de O-ring in het element te krijgen. Plaats het glas in de bodem, schuif dit setje omhoog tegen het filterelement, en draai de centrale bevestigingsschroef vast. Controleer of alle rubberringen goed op hun plaats zitten.

De motor is zelf ontluchtend dus na filter wisselen even het contact aan. De elektrische pomp trekt het filter vanzelf vol.

CAV Delphi filter

Twitter reactie
Om water af te tappen eerst de kunststof vleugelmoer in de bodem open draaien en daarna de ontluchtingsbout boven los draaien. Zodat lucht toegevoerd wordt en het water goed wegstroomt.