België

2011 Westhoek

Rattevalle
2011 West Vlaanderen

De planning eerste helft van de vakantie is bepaald door de getijden van Antwerpen en Nieuwpoort. De planning moet zodanig zijn dat de route op de Boven Zeeschelde en getijsluizen overdag te varen zijn. In drie dagen via de grote rivieren naar Antwerpen gevaren. Op het Hollandsdiep ging het nogal ruig toe door de harde wind en twee sportkruisers. Vooral de laatste veroorzaken vervelende golven dwarsin. Overnacht hebben we in Vianen (de Peiler), Willemstad (de Batterij) en Antwerpen (Willemdok). De meeste jachthaven in Vlaanderen hebben trouwens internet. Hou in Antwerpen wel rekening met de vaste bedieningstijden van de Siberia- en Londenbrug.

Beatrixsluis Hollandsdiep Kreekrak

Via Antwerpen de Boven Zeeschelde opgevaren naar Gent. Met de vloed mee een tocht van 8 uur inclusief de wachttijd en schutten in de Royersluis. In Merelbeke is vlakbij de sluis een jachthaven, in het zijkanaal naar de stad Gent. In Beernem op het kanaal Gent Brugge is een mogelijkheid om diesel te tanken. Één van de weinige mogelijkheden in de buurt.

Antwerpen Antwerpen Boven Schelde

In Brugge in de jachthaven Flandria overnacht. Bij het station is op loopafstand een supermarkt en pin automaat. In de jachthaven kan brood besteld worden die de volgende ochtend om 07:30 worden gebracht. Als men uit Brugge vertrekt richting Oostende dient men rekening te houden met de bedieningstijden van de bruggen. De bruggen worden niet bediend van 7.50 uur tot 8.20 uur, van 11.55 uur tot 12.25 uur en van 17.00 uur tot 17.30 uur. De bediening vind plaats vanuit "Centrale Kruispoort" op te roepen via VHF 18. De Katelijnepoortbrug en de Gentpoortbrug evenals de Warandebrug en de Krakelebrug worden niet tegelijk bediend. Meestal vaar je met meerdere jachten in konvooi door Brugge.

Brugge Brugge kanaal-brugge-oostende

In konvooi via kanaal Plassendale-Nieuwpoort naar de jachthaven Westhoek gevaren. De bruggen worden door verschillende mobiele ploegen bediend. Ze zijn herkenbaar aan de gele auto's. De jachthaven is te bereiken via de St Joris sluis.

Boezinge Ieper Ijzer Ieper

Via de Ijzer en kanaal Ijzer-Ieper naar Ieper. Minimum vaardiepte is 1.8 m. De twee oude sluizen worden met de hand bediend. Ieper heeft een eenvoudige jachthaven met nieuwe steigers en elektra. Het centrum is op loopafstand, vlakbij de haven is een tankstation.

Fintelersluis Fintelersluis Veurne

Op de route Ieper naar Veurne wel drie keer het vignet laten zien en de naam van de schipper moeten opgeven bij de sluiswachters. Het Lokanaal is smal en landelijk met sluis Fintele, de oudste sluis van België. De sluis heeft schuine muren maar met een steiger aan één kant om aan te leggen. De sluisdeuren worden ouderwets met een kaapstander (horizontale houten rad) bediend.

Gravesluis Lokanaal Veurnesluis

In Veurne is gratis ligplaats te vinden, wel dient men zich te melden bij de openstaande Nieuwpoortsluis. Helaas voor de aansluiting van de elektriciteit heeft men grote stekkers nodig. Het centrum is op loopafstand. Voor aanvraag bediening van de spoorbrug in Veurne moet men de wal op om bij de spoorovergang een telefoonkast te zoeken. De kast bevat een telefoontoestel waarmee men direct contact krijgt met het station. Indien de doorvaarthoogte meer dan 2,5 m is dan moet men bij de sluiswachter een pas (tag) vragen voor de zelfbediening van de Wulpenbrug. De Veurnesluis en Gravesluis in Nieuwpoort worden 3 uur voor en na hoogwater overdag bediend. Tussen deze sluizen vaar je in de achterhaven even op zoutwater. In Oudenburg is een gratis ligplaats met elektriciteit, dit keer met normale stekkers. Op 2 km afstand kan men uitstekend eten bij "Louis Clesse" een restaurant in het dorp.