België

2014 Kanaal Schoten-Dessel

Kanaal Dessel-Schoten
2014 Kanaal Schoten-Dessel

Antwerpen via Schoten, Dessel en Bocholt naar Maastricht

Vrijdag vroeg via Purmerend en Amsterdam noord naar het AmsterdamRijnkanaal gevaren. De Wilhelminasluis in Zaandam is wegens verbouwing gestremd voor de recreatievaart. In Vianen overnacht op de gratis passantensteiger voor de sluis om de volgende dag via de Lek, Nieuwe Maas en Dordtse Kil naar Willemstad te varen. Een drukke vaarroute met veel beroepsvaart, die af en toe gebruik maken van het blauwe bord. We hadden lichte stroom mee. In Willemstad wederom gratis overnacht bij de sluis. Na wederom een lange dag varen aangekomen in Antwerpen. Bij de Noordlandbrug telefonisch aangemeld bij de havendienst. Via de marifoon kreeg ik geen contact. Antwerpen is een grote haven waar je zonder vaarkaart makkelijk kan verdwalen. Vanwege de beperkte brugbediening (om het 1,5 uur) van de Londonbrug zijn er lange wachttijden voordat je de jachthaven Willemsdok binnen kan varen. De jachthaven heeft alle voorzieningen, op de kade zijn er leuke restaurants en het centrum is op loop afstand. In Antwerpen is er altijd wel wat te doen. Vrouwlief is zelfs slachtoffer geworden van de VTM programma "de verborgen camera". Het MAS (Museum aan stroom) bij de haven is op maandag gesloten.

Antwerpen

Antwerpen

Lier

Na twee dagen in konvooi de jachthaven verlaten richting Lier. Bij het Kattendijkdok via de marifoom afgemeld. Het viel mij op dat er van de vijf jachten maar twee zich afmelden. Op de sluis Wijnegem een vaarvignet gekocht. Omdat wij met meerdere jachten waren klom ik alvast naar boven naar het "afgifte kantoor" zodat ik als eerste een vaarvignet had en meteen de sluis kon verlaten. € 40 voor kwartaal mogen varen in Vlaanderen. In sluis Viersel werd het vignet gecontroleerd en de route opgevraagd. In Lier aan de passantensteiger (water en elektra met muntautomaat) twee nachten gebleven. Ondanks het hoogseizoen zijn er weinig jachten. Op loopafstand is een supermarkt en tankstation en 10 minuten fietsen naar de stad met volop horeca gelegenheden. In de omgeving zijn volop fietsroutes uitgezet.

Kanaal Dessel Schoten

Kanaal Dessel Schoten

Kanaal Dessel Schoten

Via het Albertkanaal terug gevaren naar de ingang van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Via de telefoon de sluiswachter van sluis 10 "verwittigd". Na 15 minuten was hij aanwezig om ons en twee andere jachten door de eerste sluizen en bruggen van het kanaal te begeleiden. Tijdens het schutten zijn lange lijnen nodig die door de sluiswachter met een haak worden opgepakt. De bolders staan alleen op de kant en ver uit elkaar voor jachten. De sluiswachters bellen ons door naar de volgende collega zodat er geen wachttijden ontstaan bij de bruggen en sluizen. Bij onze laatste sluis, nummer 5, alvast de schutting besteld voor ons vertrek over twee dagen uit st. Job in Goor. In de jachthaven van St Job hartelijk ontvangen door de havenmeester. We kregen van hem alle informatie en fietskaarten te leen. Op 15 minuten lopen vanaf de haven bij sluis 6 is een restaurant "De Kolonie" waar het goed eten is. Bij sluis 5 zijn een kroeg, banken en Winkels.

Kanaal Dessel Schoten

Kanaal Dessel Schoten

Kanaal Dessel Schoten

Volgens afgesproken tijd met de sluiswachter van sluis 4 vertrokken naar Turnhout. Alle sluizen en bruggen draaien vlot zonder wachttijden. Bij sluis twee werd weer boot, eigenaar en route in een boekje genoteerd. De bruggen worden centraal bediend via VHF 20 of telefoonnummer. Zaterdag worden de sluizen en bruggen tot 15:00 bediend en zondag niet. Omdat we zondag verplicht rustdag moeten houden zijn we door gevaren naar jachthaven "Het gevaer". Deze haven is rustig en ligt in de natuur. Alle voorzieningen zoals een wasmachine en zijn aanwezig en de havenmeester is gastvrij. Hij bracht zelfs brood en harde broodjes voor ons op zondagochtend! 500 m voorbij de haven kan mbv jerrycans diesel getankt worden bij een onbemande tankstation (Argos). Supermarkt is 20 minuten fietsen langs het kanaal en over de brug in Ravels.

Kanaal Dessel Schoten

Kanaal Dessel Schoten

Maastricht

Het traject tussen Turnhout en Dessel is een bosrijke omgeving met maar twee bemande beweegbare bruggen.Bij Dessel bakboord uit richting Mol. Na drie, dicht bij elkaar liggende, sluizen is het nog een paar uur varen richting Neerpelt. Waar wij een plaatsje vonden in de passantenhaven. De haven is gecombineerd met een camper parkeerplaats, Daar moet je voor de boot een "parkeerkaartje" van 6 € uit de automaat halen. In het dorp zijn voldoende restaurants en winkels. De volgende dag overnacht in Bocholt. Net zo duur als in Neerplet maar wel met een nieuwe en schone toilet/douche gebouw. In beide plaatsen moet je voor de afval container een muntje zien te krijgen. In Neerplet bij elke bakker op vertoon van je parkeerkaart en in Bocholt van de havenmeester. In Bocholt is een supermarkt op 5 minuten lopen.

Drie uur verder varen aangelegd in Eisden. De steigers zijn voorzien van elektriciteit. Om die te kunnen gebruiken moet je een sleutel en koppelstuk halen bij het toerisme kantoor bij de ingang van het shopping center. € 100 cash meenemen voor de borg en € 3 voor de stroom. De stroomstekkers zijn van het grote formaat, vandaar het koppelstuk. De sleutel heb je nodig om de zekeringkast te kunnen openen en aan te kunnen zetten. Het toerisme kantoor is van 09:00 tot 17:00 geopend. Voor de dames is het shopping center het mekka om merkkleding te kopen. De volgende dag via sluis Bosscherveld en sluis 20 naar het Bassin in Maastricht.

ozio_gallery_nano