Nederland

2012 Oosterschelde

Oosterschelde
2012 Oosterschelde.

Via AmsterdamRijnkanaal, Lek, Noord, Dordse kil, Hollandsdiep, Volkerak en Oosterschelde naar Zierikzee. Dit is beroepsvaarwater en vergt enige vaar ervaring. Door de wind en snelle sportcruisers kunnen vervelende golven ontstaan. Op de Oosterschelde moet tevens rekening worden gehouden met eb en vloed met een stroomsnelheid van ongeveer 1 mijl.

BeatrixsluisLekLek

KrammersluisOosterscheldeZierikzee

Vanwege de overwegende westenwind krijg je in Zeeland bij de Oosterscheldebrug de golven dwarsin. Je vaart daar aan lager wal en het is vrij diep. We hebben 45 minuten met windkracht 4 flink liggen rollen.

Dordrecht, Willemstad en Zierikzee zijn leuke plaatsen om te overnachten met uitgebreide voorzieningen zoals Wifi.

KoninginnesluisUtrechtMaarssen

Op de terugweg de Vecht genomen in plaats van het AmsterdamRijnkanaal. Deze route duurt twee keer zo lang maar is een stuk rustiger. Het Merwedekanaal ten noorden van de Lek is een goed alternatief voor de Beatrixsluis. De sluizen en bruggen worden vlot bediend.
We hebben overnacht in Utrecht in de Catharinasingel waar electra aanwezig was en in Maarssen. De tocht door de gracht van Utrecht is zeker de moeite waard. Stapvoets varen door tunneltjes en langs de terrassen. Hou rekening met lange wachttijden bij de Weerdsluis.  De bruggen op de Vecht worden vlot bediend, alleen de brugwachter van Breukelen had ons niet gezien. Die moest persoonlijk gewaarschuwd worden omdat hij een krant zat te lezen. Via Nigtevecht de Vecht verlaten en het AmsterdamRijnkanaal opgevaren richting thuishaven.