Nederland

2011 West Nederland

Utrecht
2011 West Nederland

Met lekker nazomerweer vertrokken voor een weekje varen richting Rotterdam. Eerste stop is Haarlem een gezellige stad en goede ligplaatsen met elektra. Wel zorgen voor voldoende kleingeld om gepast doorvaart/liggeld te kunnen betalen. Betaling gaat via een klomp bij de eerste brug. Wat je moet betalen zie pas als je vlak voor de brug bent. Op zondag worden de bruggen in konvooivaart bediend, de volgende konvooi is drie uur later.

HaarlemHaarlemHaarlem

Via de ringvaart van de Haarlemmeerpolder en Kagerplassen naar Leiden. Op de Kagerplassen was het behoorlijk druk met zeilbootjes. De gemeentelijk passantenhaven van Leiden is vlakbij het centrum. De brugwachter is tevens havenmeester, je bent verplicht om naar zijn brug te wandelen en aan te melden. De tocht naar Delft gaat vlot omdat we net onder alle bruggen (laagste 2,40) door kunnen. De bruggen die bediend moeten worden gaan vlot open. In passantenhaven Delft lig je vlakbij het centrum. Liggeld, te betalen via automaat, is inclusief gebruik douche. De sanitaire ruimte is onder het havengebouw.Via Parkhavensluizen, Nieuwe Maas en Hollandse IJssel naar Gouda. Op de Nieuwe Maas is het behoorlijk slingeren geblazen door de drukke scheepvaart. Vooral als je moet oversteken. Wat een verschil met de wateren van de afgelopen dagen.

LeidenGoudaGouda

In Gouda via de Mallegatsluis naar binnen om te overnachten. Na een overnachting hoef je niet nog een keer sluisgeld te betalen. Het havengeld wordt 's morgensvroeg opgehaald, dus uitslapen is er niet bij. Zelfs de krantenman kwam langs om een krant te verkopen. Via de Waaiersluis, die openstond ivm hoogwater Hollandse IJssel, naar Oudewater. De Hollandse IJssel is nu een "smal slootje" in een landelijke omgeving. In Oudewater zijn gratis aanlegplaatsen met elektra voorziening (1 €).In Ijsselstein moet je wel geduld hebben met de bruggen. Brugwachter verzameld eerst een aantal schepen voordat hij een opening geeft.

RijnschiekanaalParksluizenRotterdam

Het AmsterdamRijnkanaal oversteken ging vlot. De sluis aan de overkant (Utrecht) staat gereed zodat je niet slingerend hoeft te wachten. De bruggen in Utrecht worden door een mobiele ploeg bediend. Als je pech hebt kan je een tijd wachten totdat een konvooi van de anderkant komt. Maar het wachten is zeker de moeite waard. Op de Oudegracht vaar je stapvoets vlak langs de terrasjes en door kleine tunnels. De Weerdsluis wordt door twee man met de hand bediend.

OudewaterIJsselsteinUtrecht

Op de Vecht is het brug- en sluisgeld afgeschaft. Ondanks dat het naseizoen is werden de bruggen vlot bediend. Bij één brug moet je bellen om een brugopening aan te vragen, een antwoordapparaat geeft aan dat een bediening is aangevraagd. In Maarssen zijn mooie ligplaatsen en is het goed vertoeven. Bij Breukelen zijn we via de Wetering naar het AmsterdamRijnkanaal gekropen. We konden net door de smalle brugopening van 3,40 m. Via Amsterdam en Zaandam weer naar onze thuishaven.