Nederland

2013 Neder Rijn en IJssel.

Kampen
2013 Neder Rijn en IJssel.

Via het AmsterdamRijnkanaal naar Vianen om de sleepbootdagen te bezoeken. Overnacht bij de watersportvereniging De Peiler, een goedkope en schone haven, Er is een wasmachine aanwezig en de prijs(1,20 per m) is inclusief elektra en wifi. Om de haven vanaf de wal binnen te komen moet je door twee afgesloten poorten, te openen met een digitale pas. Vanaf De Peiler is het 10 minuten fietsen naar de stad. Eenmaal per twee jaar is Vianen vanaf Hemelvaartsdag tot en met de daaropvolgende zaterdag de thuishaven van bijna twee honderd motorsleepboten van de leden van de landelijke vereniging VDMS. Er is gelegenheid om een schip van RWS, Politie of Marine te bezichtigen. Oude Kromhout, Brons of Deutz motoren staan draaiend langs de kade. Ik mocht zelfs nog in de machienekamer van een motorsleepboot afdalen om de oude Deutz van dicht te bekijken en te 'ruiken'. Een startprocedure van 15 minuten: tornen, lontjes erin en met lucht starten.

Via Lek en Neder Rijn naar Rhenen. Het stroomt op de rivieren en er is weinig beroepsvaart. De sluizen Hagenstein en Amerongen worden vlot bediend en hadden die geheel voor ons alleen. In Rhenen is tussen de kribben een passantensteiger met enkel water als voorziening. Het stadscentrum is op 10 minuten loopafstand.

De volgende etappe is naar Doesburg. De afgelopen dagen hadden we stroom tegen maar op de Ijssel is de stroom mee. We gingen twee keer zo snel de IJssel af. Wel opletten voor opvarende beroepsschepen die een blauw bord kunnen tonen als zij de binnenbocht willen nemen. Die moet je aan de rechterhand houden. Vooral in het begin zijn de bochten onoverzichtelijk en smal. Vanaf de passantenhaven Doesburg is het 5 minuten lopen naar het centrum en winkels.
Driel

Steenwijk

Linde
Via Zwolle en Hasselt naar Steenwijk. In Hasselt even langszij bij een "Twitter volger". Na twee jaar digitaal contact de schipper en zijn vrouw in het echt ontmoet. Dit zijn de leuke kanten van social media. In Zwartsluis kan diesel getankt (zelfbediening) worden bij Kranerweerd. Evenals in Giethoorn. De passantenhaven van Steenwijk is vlakbij het centrum met allerlei winkels. Voor elektra en wifi moet je apart betalen. Voor een euro kan je onbeperkt douchen. Bij de ijzerwarenwinkel aan de haven kan je lege gasflessen inwisselen.Het was de bedoeling om naar Deventer te gaan. Maar omdat het regende en wij vanwege de hoge stroomsnelheid (4 km/u) al voor de middag in Deventer aankwamen zijn we doorgevaren naar Hattem. Hattem is een gezellig plaatsje met een goede commerciele jachthaven. Elektra is wel duur (2 €) en wifi is gratis.
Kuinre

Weerribben

Weerribben
De volgende dag op de Kalembergergracht een aanlegplaats gezocht om 2 uur te gaan wandelen. Na de wandeling naar Blokzijl om boodschappen te doen en te overnachten. Vlakbij de sluis is een supermarkt.Via Ossenzijl de Linde opgevaren richting Kuinre. Kuinre is een klein dorp met een mini "warenhuis", ze verkopen van alles. Er zijn voldoende ligplaatsen. Als je van rust houdt kan je goed terecht in Kuinre. Aan het eind van het dorp ligt een sluis voor aansluiting op de Tjonger. Bij het uitvaren van de sluis is het opletten geblazen. Je hebt de neiging om rechtdoor te varen maar dan kom je in de plaatselijke jachthaven terecht. Je moet na de sluis meteen stuurboord uit. Minimale gemeten diepgang was op de Tjonger 1,4 m, de Linde was minimaal 1,7 m. Maximale doorvaarthoogte is 2,5 m. Beide riviertjes lopen door weide landschap. Via Linthorst Nomansluis weer terug naar Ossenzijl, waar je gratis kan liggen. Bij de oude sluiskolk zijn twee restaurants waar je goed en goedkoop kan eten.
Zwarte water

Drontermeer

Amersfoort
Normaal varen we er altijd voorbij maar nu zijn we de Eem opgevaren naar Amersfoort. Het is 18 km varen maar dat wordt ruimschoots beloond. Amersfoort is een mooie stad met een oude kern en volop aan winkels en restaurants. Ligplaats genomen bij de vereniging Eemrust, de passantenhaven was vol.De Eemrust biedt alleen elektra als faciliteit.
Op het Veluwemeer op het eiland Het Ral overnacht. We waren de enigen, dat zal in de zomer wel anders zijn. Nu was het koud en regenachtig. We lagen wel beschut voor de wind.

ozio_gallery_nano