Nederland

2018 Midden Nederland

IJssel
2018 Midden Nederland

Een rondje midden Nederland gedaan: Akersloot -> Vianen-> Arnhem -> Zwolle -> Giethoorn -> Urk -> Medemblik -> Akersloot.

Nederrijn

Rhenen

Weerribben
Tijdens deze vaarvakantie hebben we rekening te houden met beperkte bediening van sluizen ivm verzilting door de extreem lage waterstanden. Vooral op de IJssel was de waterstand erg laag. In de oude haven van Zutphen zijn we vast gelopen en konden we met moeite weer los komen. Deze tocht vereist wel enige ervaring met het varen op groot water vooral op het IJsselmeer. Op het AmsterdamRijnKanaal, Nederrijn en IJssel is veel beroepsvaart, op de IJssel moet je rekening houden met het gebruik van het blauwe bord. Als die getoond wordt dan wordt je geacht SB op SB te passeren of te wel verkeerde wal te varen. Op het IJsselmeer zijn we met matige wind overgestoken van Urk naar Medemblik met hulp van een magnetisch kompas, kaart en verrekijker met kompas. De route van Medemblik naar Kolhorn is recht en saai.
KNRM app
Als extra hulp hadden we de beschikking over de app van van de KNRM. Als extra controle of je wel de goede richting op vaart. We hebben onderweg maar één boei gezien, we moesten vooral op zicht en op kompas varen. In geval van nood kan je de app gebruiken om hulp op te roepen. We hebben overnacht in Vianen, Wij bij Duurstede, Rhenen (gratis), Doesburg, Hattem, Giethoorn, Ossenzijl, Urk en Medemblik.
Urk

IJsselmeer en muggen

Medemblik

Diesel tanken was mogelijk beneden Doesburg, Giethoorn, Urk en Medemblik. In Doesburg en Giethoorn moesten we gebruik maken van een jachthavenbetaalkaart. Aanschaf € 3 plus € 2 saldo. De kaart is in meerdere havens te gebruiken maar het saldo niet, die is haven gebonden. Wat ligplaatsen betreft was het drukst in Giethoorn en Urk.
In Hattem en Ossenzijl hebben we fietsen gehuurd om de omgeving te verkennen. In Giethoorn een fluisterboot en in Ossenzijl een kano. In alle plaatsen, behalve Ossenzijl, konden we boodschappen doen. Ossenzijl heeft wel twee goede restaurants en een kleine buurtwinkel.
Hoogte punten van onze vaartocht waren Ossenzijl (Wheerribben natuurgebied) en Medemblik (Stoomtrein).  Diepte punten waren een kapotte startaccu in Hattem en een muggen wolk op het IJsselmeer. Een Fiat garage in Hattem had binnen twee uur een nieuwe accu gebracht. De muggen konden we na flink boenen en vegen pas kwijt raken. Ze zaten overal ook binnen. 

In zuidelijke richting vertrokken uit Akersloot en vanuit het noorden na twee weken weer aangekomen.

ozio_gallery_nano